Utbildningspaket

Vi skräddarsyr gärna ett utbildningspaket till er. Störst genomslag får ni med ett paket som dessutom kombinerar mallworkshoppar.

Bästa gruppstorleken är 12 personer, men vi kan ha 20 eller 30 eller 100 också, om ni vill prioritera så. Vi brukar kunna hålla dialog och övningar även i större grupper, men givetvis får då inte var och en samma möjlighet till diskussion och återkoppling.

Ett uppskattat format om man har många personer som man vill ge förståelse, är att ha en obligatorisk storföreläsning för 50–200 personer kanske, och därefter låta grupper om 12–30 personer ha 2 uppföljande halvdagar var, som är mer inriktade på specifika ämnen. Detta format har Stockholms stad valt tidigare.

Vi arbetar helst med rejäla inslag av workshop, där deltagarna får arbeta om relevanta egna texter. Då får ni som resultat av utbildningen både färdiga bättre texter och djupare nya/vässade kunskaper tack vare upplevelsebaserad inlärning. På stadsbyggnad i Skövde häromveckan arbetade vi till exempel om OVK-mallbreven (tyvärr är SKLs mallar inte särskilt klarspråkliga). Mallar för brev, beslut och tjänsteskrivelser är ofta relevanta att arbeta med, liksom webbtexter, som ofta tenderar ligga statiska utan att få kärlek på flera år.

Ibland har vi en förberedelseuppgift där varje deltagare ska avsätta 2 timmar att göra en analys före första tillfället, helst 2 & 2 så att de bokar in det och faktiskt gör det. Det skickas sedan till oss som underlag inför diskussionerna. Man kan göra en läxa mellan tillfällena på motsvarande sätt.

En riktigt viktig sak är att cheferna inte smiter undan. Vi rekommenderar en separat dragning för cheferna, gärna 2 timmar, där de får förståelse för sin egen viktiga del i att texterna ska hålla hög kvalitet. Det är också bra om detta ligger före kursen, och om någon chef inleder kursen och uttrycker att nu är det dags för oss alla att göra en höjning av kvaliteten i texterna.

Oavsett upplägg skickar ni texter i förväg som vi analyserar och plockar exempel ur, så att föreläsningen och övningarna blir så relevanta som möjligt. Ni kan centralt välja ut de viktigaste och mest använda texterna från t.ex. webb, mallar, faktablad, men också gärna ge deltagarna själva möjlighet att skicka in ett par texter var.

Prislappen beror litegrann på; flera tillfällen med samma innehåll blir billigare eftersom det är förberedelserna som tar mest tid. Vi tar gärna fram ett paketpris utifrån vilka gruppindelningar ni vill göra.

En rekommendation på upplägg skulle se ut ungefär så här:

  • Chefsdragning 1–2 timmar
  • Storföreläsning 2–3 timmar
  • Uppföljande halvdag 1 (för så många grupper som behövs)
  • Uppföljande halvdag 2 (för så många grupper som behövs)

De 3 första punkterna kan ske direkt efter varandra. Sedan är det bra med 2–3 veckor till halvdag 2. Om ni har några specifika önskemål om dagar får ni gärna avslöja dem så snart som möjligt, så att vi har möjlighet att hålla dem tillsvidare.

Hör av dig om du vill diskutera möjliga upplägg!

Välkommen att kontakta oss!

  • Du får råd om skrivarbete och texter, ett par gånger om året.
  • Tack för att du intygar att du är en människa – då får vi inte så mycket skräppost!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.