Språkkonsulter är textexperter

En examinerad språkkonsult i svenska har djupa och breda kunskaper om svenska språket, och är expert på att anpassa texter till olika läsare och situationer. Språkkonsulter arbetar ofta tillsammans med specialister för att skriva texter som måste kunna förstås av stora läsargrupper.

Metoderna baseras på forskningen om läsning

Metoderna vi arbetar med kan du läsa om till exempel i Språkrådets webbchecklista klarspråkstestet. Klarspråk är namnet på arbetet för begripliga texter inom offentliga organisationer. Vi fortbildar oss också löpande, bland annat genom att delta i Språkrådets konferenser om språkforskning, gå på seminarier om sociala medier, köpa och lära oss nya program och versioner för översättning och nothantering med mera.

Klarspråksarbete sedan 1978

Språkkonsultutbildningen startades som en följd av demokratiseringsprocessen under 1960- och 1970-talen, du-reformen och förtydligandet i förvaltningslagen att myndigheterna måste skriva så att medborgarna kan begripa. Flera av de första språkkonsulter som utexaminerades anställdes i myndigheter, och arbetar sedan dess med att förenkla lagtexter och myndighetsbrev.

Läs mer om språkkonsultutbildningen

Läs mer om språkkonsultutbildningen i Stockholms universitets utbildningskatalog eller hos institutionen för nordiska språk. Du är också välkommen att kontakta oss med hjälp av formuläret nedan.

Välkommen att kontakta oss!

  • Du får råd om skrivarbete och texter, ett par gånger om året.
  • Tack för att du intygar att du är en människa – då får vi inte så mycket skräppost!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.